Административният съд без просрочени дела
Административният съд без просрочени дела / Дарик Добрич

Наблюдава се силно изразена тенденция за увеличение в броя на делата в Административен съд Добрич, обяви за Дарик председателят на съда Светлана Борисова. Увеличението е с около 70 дела за първото шестмесечие на всяка година, уточни тя и определи тенденцията като израз на повишената правна култура на гражданите.

Годишно в Административен съд Добрич се разглеждат между 900 и 1000 дела. За първото полугодие на тази година административните съдии са гледали 450 дела. До момента няма нито едно просрочено дело, а преобладаващият брой приключват в тримесечен срок, обяви още Борисова. Рядкост за съда са върнатите дела за ново гледане.

Най-често гражданите се жалват срещу решения на общините и Областна управа, срещу ДФ "Земеделие" за ограничени и спрени субсидии и по Закона за устройство на територията, информира председателят на Административния съд.

Предвид големия обществен интерес към делата за осемте имота на „Дамбата" в Балчик, Борисова припомни, че магистратите обявиха за нищожни заповедите за провеждане на публичните търгове, тъй като по закон тогавашният Областен управител д-р Ердинч Хаджиев не е имал право да се разпорежда с имоти, публична държавна собственост. По две от делата няма жалби. Останалите шест са във ВАС, по жалби на купувачите на въпросните парцели, фирми със седалища в София и Варна, уточни Борисова.