84-годишен цар на лозята предава короната в Крушари
84-годишен цар на лозята предава короната в Крушари / Дарик Добрич

Трифон Зарезан ще бъде отбелязан за първи път нетрадиционно в Крушари, разказаха в ефира на Дарик кметът на общината Добри Стефанов и миналогодишният цар на лозята Илия Недков. Тържеството се организира от местния пенсионерски клуб. Мъжете от селото ще бъдат облечени в народни носии, два конски впряга, обкичени с кърпи и звънчета ще теглят каруци, които ще отведат лозарите на лозето. Там по стара традиция се зарязва лоза, от която се отрязват три пръчки и се прави венец, който се предава на новия цар на лозята, разказа 84-годишният Илия Недков.  Празненството ще продължи в пенсионерския клуб с много наздравици и песни.

По стар народен обичай на Трифон Зарезан всяка стопанка приготвя на мъжа си торбичка със содена питка, бутилка вино и лозарска ножица. Стопанинът отива на лозето, където зарязва лоза, прави венец от лозови пръчки, с който украсява калпака си, а една от пръчките слага в бутилката с вино. Празненството продължава от къща на къща до сутринта на следващия ден, разказа още за отбелязването на Зарезан през отминалите години дядо Илия.

Кметът на Крушари Добри Стефанов сподели, че сам произвежда виното за трапезата си от както се помни. Традиционните сортове за района са тъй наречените „бучни пръчка”. За да стане хубаво едно вино, задължително трябва гроздето да е узряло добре, подчерта Стефанов и разказа, че в неговото детство лозята са се берели в края на октомври, началото на ноември и никой не е слагал захар. Друго важно нещо е на каква почва ще расте лозето и на какво изложение е засято – важно е да бъде с лице към изгрев слънце.
Според познавачи най-доброто мезе към виното е биволско мляко и пчелен мед заедно с питата, но добруджанските традиции се придържат към месните мезета.