8 години затвор получи повторно добричката отровителка
8 години затвор получи повторно добричката отровителка / netinfo

Добричкият окръжен съд постанови 8 години затвор при първоначален строг режим  за 38-годишната Румяна Маринова, обвинена в опит да отрови с татул съпруга си. Добричлийката получи административно наказание – глоба от 2000 лева, за това че подбудила трима души да убият мъжа й Стамен Савов. Петчленният съдебен състав призна за виновни в измама Ивелина Иванова, Данаил Илчев и Георги Николов. Те заблудили Румяна, че ще убият Стамен, като взели от нея близо 14 хиляди лева. Ивелина получи условна присъда от 1 година с тригодишен изпитателен срок. Двамата й съучастници бяха осъдени на по една година затвор. Присъдата за Георги е задочна, тъй като той емигрира от България. 

Делото срещу Румяна и нейните помагачи започна повторно през март 2008 година. Първата присъда, която бе същата като днешната, бе прочетена през май 2006 година. Тя обаче бе отменена от Варненския апелативен съд и делото бе върнато за преразглеждане.  

Медицинската сестра Румяна Маринова решила да отрови съпруга си, като сипвала стрит татул в кафето му. През декември 2001 година тя дала на Стамен да изпие пет желатинови капсули с татул, като му казала, че са витамини.  

В началото на 2002 година обвиняемата платила на другите трима 13 952 лева, за да я отърват от мъжа й. Държавното обвинение претендира, че Ивелина, Данаил и Георги са взели парите, като са заблудили Румяна, че ще изпълнят поръчката й. На 30 април 2002 година те инсценирали опит за покушение срещу Савов по пътя Варна – Добрич. Тогава са задържани Румяна и Ивелина, а ден след това - и двамата мъже.   

Подсъдимите не се признаха за виновни пред съда и поискаха да бъдат оправдани. Петимата им адвокати развиха тезата, че Румяна нямала никакъв мотив и намерение да убие бившия си съпруг Стамен, както и че не е съществувала поръчка за убийството му. Според защитата случилото се било инсценирано от него и той имал полза от това дело. 

Адвокатът на Данаил Бранимир Балачев заяви, че присъдите ще бъдат обжалвани в установения 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.