780 първолаци тръгват на училище в Добрич
780 първолаци тръгват на училище в Добрич / netinfo

780 първокласници тръгват на училище днес в Добрич, съобщават от кметството. Всички учебни заведения ще започнат новата учебна година в 9.00 часа с издигане на националния флаг и химна на Република България. Кметът Детелина Николова ще присъства на церемониите в ОУ"Хр.Ботев" и СОУ"Климент Охридски".

Анализите на община Добрич сочат, че се наблюдава ръст на децата, които ще посещават детските градини тази година - те ще бъдат около 460. В общинските училища ще се обучават 10 280 ученика в 455 паралелки. Постепенно изчезва тенденцията за силно намаляване на броя на децата и учениците през последните години.

Ремонтите в учебните заведения приключиха навреме, уверяват от общината. Предстои по график да стартира мащабна рехабилитация в 5 училища и 2 детски градини. Над 5 милиона лева ще бъдат вложени за нови условия на образование и труд в училищата СОУ "Св. Климент Охридски", Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий", СОУ "Димитър Талев", Спортно училище "Г. С. Раковски", СОУ "П.Р. Славейков" и в детските градини с номера 9 и 10. Безвъзмездното финансиране е осигурено по проект на Община Добрич, финансиран по Оперативна Програма "Регионално развитие".

До края на тази учебна година друг проект на стойност близо 370 хиляди лева ще доразвие потенциала на над 1500 деца в областта на изкуствата, науката и спорта.

Навреме са доставени необходимите учебници и учебни помагала за учениците от първи до седми клас и подготвителните групи от детските градини на стойност 276 хиляди лева