75% от домакинствата в Добричко са без деца
75% от домакинствата в Добричко са без деца / Дарик Добрич, архив

75% от домакинствата в Добричко са без деца, а 15% са тези с едно дете, съобщават от Териториалното статистическо бюро (ТСБ). Причините са основно остаряването на населението и миграционните процеси, посочват специалистите. Данните се базират на последното преброяване на населението от миналата година. За периода от 1992 до 2011 г. броят на домакинствата без деца се е увеличил със 7 958, а тези с деца под 16 години са намалели с 1,7 пъти. С 40% повече са едночленните семейства в Добричко. В областта преобладават живеещите по двама - те са 29% от населението.

През последните 10 години домакинствата в областта като цяло са намалели с 3%, а живеещите в тях с 12%, показва още статистиката. Преброените към 1 февруари 2011 г. добруджанци живеят в 73 557 домакинства. Близо две трети от населението се намира в градовете.

Патриархалният дух се е запазил в 293 случая, където съжителстват три и повече семейства, а в 3 895 заедно са две семейства. Средната възраст на главата на домакинство в област Добрич е 55 години. Най-много души живеят в едно жилище в община Тервел - по трима, а най-малко са в община Шабла.

От месец април т.г. ще бъдат наблюдавани социално-демографските характеристики на 90 случайно избрани домакинства в Добрич, Каварна, Шабла, Генерал Тошево, и селата Дуранкулак, Дебрене, Ляхово, Овчарово и Зърнево, информират още от ТСБ.