75 години от Възкресението на Южна Добруджа
75 години от Възкресението на Южна Добруджа / Дарик Добрич
75 години от Възкресението на Южна Добруджа
81901
75 години от Възкресението на Южна Добруджа
75 години от Възкресението на Южна Добруджа
  • 75 години от Възкресението на Южна Добруджа
  • 75 години от Възкресението на Южна Добруджа

"Днес празнуваме 75 години от Възкресението на Южна Добруджа - Добруджанският Великден." Това заяви в празнично слово по време на тържествената сесия на Общински съвет Добрич Кремена Митева - тазгодишният носител на отличието за изследване и популяризиране на Йовковото наследство. Заседанието се състоя по традиция в Органова зала. На него присъстваха евродепутатът Мария Габриел, депутатите Светла Бъчварова, Валентин Николов, Иван Станков, Калина Балабанова; делегации от побратимените градове Залаегерсек, Измаил, Кавадарци, Пинск; почетни граждани.

Кремена Митева припомни в словото си значимостта на Крайовския договор, чрез който по мирен път Южна Добруджа е възстановена като българска територия - един изключителен успех на дипломацията ни, сравним със Съединението и Независимостта. "О, Добруджански край, днес наш си ти, тъй както и преди", гласяли заглавията на вестниците на 25 септември 1940 година, когато българските войски влизат в централния град в региона - Добрич. "Този мирен поход е възтържествуване на историческата правда", каза Митева. Тя разказа и за тежката съдба на севернодобруджанците - "жертвеният агнец" на свободата и цитира думите на писателя Антон Страшимиров, че "Добруджа е великата степ на българското изпитание." В края на словото си пожела да напишем своите страници в златната книга на Златна Добруджа.

На тържеството бе обявен новият почетен гражданин на Добрич - еврокомисарят Кристалина Георгиева. Тя не присъства, но бе излъчено нейно видеопослание, в което тя благодари за честта, припомняйки своята връзка с града чрез прадядо й Иван Кършовски - учител в първото класно училище в Добрич. Георгиева изтъква в речта си модерното развитие на града, осигурено чрез европейските фондове. Поздрав към събралите се в залата поднесе и официалният гост - евродепутатът Мария Габриел, която нарече Добрич град - модел за устойчиво развитие и съхранени ценности.

Празникът на Добрич продължава с много концерти на площада и в градския парк. Кулминацията е в 19.00 ч. с концерта "Здравей, Добрич!".

Чуйте в прикачените файлове части от словата на Кремена Митева и Кристалина Георгиева.