7000 деца са почивали това лято в лагерите на Северното Черноморие
7000 деца са почивали това лято в лагерите на Северното Черноморие / Дарик Добрич

7000 деца са почивали през това лято в базите на добричкото звено при „Ученически отдих и спорт” ЕАД към МОМН, съобщи ръководителят на звеното Любомир Сивков. По думите му това е най-успешният сезон от 8 години насам. Тази година децата са били почти двойно повече от миналата година. Според Сивков това се дължи на подобряването на условията в детските лагери през последните години. През тази година за обновление са дадени 30 000 лева.

Звено „Експлоатация на почивните бази”-Добрич стопанисва 7 бази. В бившето климатично училище в Балчик има 120 места, като 50 от стаите са с климатици. Най-добра е базата в х-л „Невен” в с. Кранево. В курортното село има още четири лагера, тип бунгала, като двата са на много добро ниво. За другите два още тази година се очаква да се насочат сериозни средства, каза Сивков. Лагер „Фиш-Фиш” в Албена е с капацитет 150 деца, като базата е сериозно обновена. Във всичките 7 лагера могат едновременно да почиват 1000 деца.

„Тази година сме нямали нито едно оплакване от храната. Контролът е моного сериозен, през лятото сме имали над 20 проверки от здравни инспектори”, подчерта Любомир Сивков. Изхранването в лагерите е поето от фирми, които печелят конкурси пред МОНМ. Цените в базите са социални – от 13 до 17 лева на ден за нощувка и три пъти хранене.

7 аниматори са работили това лято с децата, като за забавленията на лагеруващите са използвани и възможностите на културните и спортни календари на Албена и Балчик.

Край морето са отдъхвали около 500 деца от Русия, Украйна и Молдова, между които и 150 бесарабски българчета от района на Тараклия, Молдова. Догодина се очакват и ученици от Естония.