7 млади социалисти от областта  ще участват в национална среща във Варна
7 млади социалисти от областта ще участват в национална среща във Варна / netinfo

7 души от Добричка област се включват в национална младежка среща на представителите на БСП в местната власт, която се провежда във Варна. Над 400 млади социалисти от цялата страна, общински съветници, кметове и зам.-кметове до 40-годишна възраст ще участват в дискусии по проблемите на българските общини. Срещата е по инициатива на Младежкото обединение в БСП.

Добрички регион ще бъде представен от общински съветници от Тервел, Балчик и Добричка общшина и от ръководителите на младежките обединения на социалистите. Поканен за участие е и координаторът на областния съвет на БСП Генади Ганчев.

В събота председателят на БСП Сергей Станишев ще открие форума. Специален акцент в първия ден на срещата ще бъде поставен върху представянето на успешни практики за младежки проекти в Европейския съюз и България. Участниците ще работят по формулирането на реални секторни политики в общините в седем сфери - здравеопазване, социални дейности, екология, спорт и свободно време, общинска сигурност, инфраструктура и образование.
Във втория ден от срещата представителите на БСП в местната власт ще обсъдят Бюджет 2010 и отражението му върху общинските бюджети, начините за привличане на средства в общините, механизми за съфинансиране на проекти.

Сред лекторите, участващи във форума, са бившият финансов министър и депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски, председателят на Националното сдружение на общините в България и кмет на Смолян Дора Янкова, кметът на община Благоевград Костадин Паскалев, председателят на Варненския общински съвет Борислав Гуцанов, председателят на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев, както и Михаил Балабанов - секретар на Младежкото обединение по връзките с младежки политически организации.