7 добрички творци - с по една малка самостоятелна изложба в София
7 добрички творци - с по една малка самостоятелна изложба в София / снимки: личен архив на авторите

Галерия „Хермес” в София е открита съвсем скоро – около Коледа 2008-ма, има броени изложби досега. Неин стопанин е скулпторът Сейфетин Шекеров. От 23 април тя приютява 7 добрички художници – Пенка Димитрова, Евелина Ханджиева, Георги Демирев, Николай Ханзъров, Стелиян Хаджиев, Недко Недков и Христо Илиев - с над 50 творби. Живопис, малка пластика, колажи от ръчно правена хартия завладяват огромното пространство, за което гостите на авторите, посетили откриването, се изненадват, че в центъра на столицата има такова приятно, просторно и гостоприемно, макар и още непопулярно, място за изкуство. Това разказаха за Дарик радио Недко Недков и Пенка Димитрова. В общи участия, обикновено творците присъстват с 2-3 свои неща, а в "Хермес" всеки от нас има по една малка самостоятелна изложба, споделиха те.

Поканата за тази експозиция на добрички творци дошла от Сейфетин Шекеров, който познава част от тях от пленер и други общи изяви в Турция. И седмината художници от Добрич бяха в София за откриването. Домакинът е млад автор, който работи активно. Негов монумент се издига в Ловеч, а сега подготвя 4-метров паметник на Свети Георги за Кърджали. Малката му пластика е с характерни фигури на животни в пълен реализъм, специфичен и изведен до съвършенство, много котирано в момента, разказа Недко Недков.

7 добрички творци - с по една малка самостоятелна изложба в София
netinfo
В галерия „Хермес” Пенка Димитрова показва абстрактна живопис, Евелина Ханджиева - последните си живописни творби – подобни на натюрморти, но абстрактни и многоцветни, характерните си платна показва и добре познатият Георги Демирев, както и рисунки, Недко Недков е на вълна колажи от ръчно и фабрично правена хартия, Николай Ханзъров е в столицата с натюрмортите си на елементи от бита – стол, купчина дърва, килим за стена, със силно детайлно вглеждане в тях, с живопис гостува и Стелиян Хаджиев. Христо Илиев е обемното присъствие на добричката група – с малка пластика от бронз. Авторите са различни като стил и със разнообразието на нещата си заемат добре голямото пространство на галерията.

Недко Недков и Пенка Димитрова съобщиха за Дарик, че добричката художествена галерия ще се възползва от поканата на директора на созополската галерия Иван Бахчеванов, и ще покаже ценности от своя фонд по време на Аполония в красивия морски град. Созопол ще върне жеста в аванс, като през лятото ще зарадва добричлии с 50 маслени платна на проф. Александър Мутафов, от когото местната галерия няма произведения. Така морето ще дойде в равнината, за да може тези, които са в града през лятото, да се почувстват на почивка – разхождайки се в прохладните салони на добричката галерия.

7 добрички творци - с по една малка самостоятелна изложба в София
netinfo