60-годишен ще отговаря пред съда в Балчик за двойно гласуване на изборите през 2011 г.
60-годишен ще отговаря пред съда в Балчик за двойно гласуване на изборите през 2011 г. / Пресцентър - ДОС

Районен съд – Балчик ще разгледа утре наказателно дело срещу 60-годишния балчиклия З. К.  Районна прокуратура – Балчик настоява подсъдимият да бъде признат за виновен за това, че на 23.10.2011 г. при провеждане на избори за избиране на президент и вицепрезидент на Република България, в Балчик и в с. Ляхово, съответно в избирателна секция №007 и №024 е упражнил избирателното си право два пъти при един избор. Държавното обвинение предлага той да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи санкция по административен ред.

В прокурорското постановление се посочва, че обвиняемият е бил застъпник на политическа партия в избирателна секция №007 в Балчик. Името му фигурирало в избирателния списък на същата секция за избиране на президент и вицепрезидент на Република България. З.К. има адресна регистрация в Балчик и е упражнил правото си на глас в тази избирателна секция.

В обяснения пред държавното обвинение обвиняемият е заявил, че след обяд в изборния ден в секцията дошли млади момчета, които му казали, че били пратени от ръководството на с. Ляхово. Те му обяснили, че трябва да гласува там, откъдето бил родом и фигурирал в избирателния списък. З. К. им отговорил, че вече е гласувал, но отишъл в избирателна секция №024 в с. Ляхово. Там  дал личната си карта на член на избирателната секция, влязъл в тъмната кабинка и гласувал. След това се разписал в избирателния списък.

Изготвената в досъдебното производство графическа експертиза е установила, че подписите, положени в двата избирателни списъка са на подсъдимия.

Районна прокуратура – Балчик посочва, че З. К. не е осъждан и от деянието му не са настъпили имуществени вреди. Заради това са налице основания за освобождаването му от наказателна отговорност и санкционирането му по административен ред с глоба.