6-вековен дъб от добруджанско село е сред финалистите в конкурса Дърво с корен”
6-вековен дъб от добруджанско село е сред финалистите в конкурса Дърво с корен” / netinfo

Дървета от 10 области на страната са избрани за финалисти в конкурса "Дърво с корен 2016", организиран от фондация ЕкоОбщност. Сред тях е 6-вековен дъб от генералтошевското село Балканци. Финалистите са избрани от жури сред общо 28 номинации. Победителят ще се излъчи чрез публично онлайн гласуване, което ще продължи до 14 октомври на официалния сайт на конкурса.

Дъбът от село Балканци е номиниран за участие в надпреварата от еколога на община Генерал Тошево Данаил Антонов и кметския наместник на селото Красимир Костадинов. Двамата проучили, че през 1952 г. в селото са идвали специалисти, които установили, че тогава дъбът бил на около 530 години, а следователно сега е на около 600. Дървото се намира близо до центъра на селото. Обиколката му е над 5.5 метра, високо е около 15 метра и има величествена корона.

Според местна легенда, в края на XIX в., дъбът спасил от глад жителите на Балканци. При една силна есенна буря дъбът отклонил гръмотевица от намиращите се наблизо кошари и сеновали на пастирите от селото, поел удара върху себе си и така спасил от глад овчарите и цялото село. По ствола на дървото още личат следите от гръмотевичния удар.

Интересно е, че дъбът се намира на стар път, който е свързвал централната част на Южна Добруджа с Балчик и Батовската долина. Това бил главният път, по който хората по онова време отивали на тържище в Балчик и на тепавица в село Батово. Знае се, че Йордан Йовков е минавал по този път и може би е отдъхвал под сянката на вековното дърво.

Село Балканци се намира на 17 км от Генерал Тошево. В него живеят около 50 човека, повечето възрастни хора. В последните години интерес към селото проявяват чужди граждани. Къщи там са купили поляци, чехи, руснаци и англичани, които посещават  Балканци периодично, основно през лятото.

6-вековен дъб от добруджанско село е сред финалистите в конкурса Дърво с корен
netinfo

27-годишните Данаил Антонов и Красимир Костадинов, които са приятели от детинство, се опитват да обхванат вековното дърво