58 деца от Добричка област са осиновени през 2012 г.
58 деца от Добричка област са осиновени през 2012 г. / www.sxc.hu

56 деца са вписани през 2012 г. в регистъра за осиновяване, воден от Регионалната дирекция за социално подпомагане, информира нейният директор Красимир Масурски. 13 са осиновителите, които фигурират там. През годината от документа са заличени 79 деца, от които в страната са осиновени 20, в чужбина - 38, 13 са навършили пълнолетие, а 8 са починали.

В Регионалната дирекция за социално подпомагане се поддържа и регистър на утвърдените приемни семейства, съобщи още Масурски. Към момента в 17 приемни семейства в областта са настанени 19 деца. В хода на работа на Комисията по приемна грижа през 2012 г. са били утвърдени 7 семейства от Добрич и 2 от община Добричка. Едно семейство от Балчик чака за одобрение. Издаден е един отказ за регистрация, а трима родители и семейства са заличени от списъка - в единия случай поради влязла в сила присъда, в другия - поради преместване в друго населено място и в третия - поради отказ на самия родител, каза Масурски.

Един кандидат-осиновител не е бил одобрен през годината, поради разминаване в предоставените от него данни и резултатите от проверката на специалистите, които са показали, че желаещият е изоставил своето собствено дете на 5 годинки.

В областта има само едно доброволно приемно семейство, което не получава заплащане за грижите си, отбеляза директорът и добави, че основният мотив за включване в регистъра за приемна грижа е финансовият. Доброволният родител е член на Комисията по приемна грижа.