560 души ползват социална трапезария в Добричко
560 души ползват социална трапезария в Добричко / Дарик Добрич, архив

560 души посещават обществените трапезарии в Добричка област, съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Красимир Масурски. 112 са те в областния център, където работят 2 пункта - на ул."Отец Паисий" 82 и в храм "Света Троица". Услугата се ползва от 100 души в община Добричка - в селата Дончево, Победа, Карапелит и Методиево. В община Каварна се хранят 30 социално слаби, в Шабла и селата Езерец и Дуранкулак - 27, в Тервел и няколко села в общината - 90, в генералтошевско - 90, в Балчик - 72 и в община Крушари - 40. На бедните се предлага обяд, включващ супа, основно ястие и хляб.

Няма увеличение на броя на заявките, подадени във всички общини на областта през 2012 г. в сравнение с предходната 2011-а, с изключение на община град Добрич, където за включване в услугата т.г. са кандидатствали със 100 души по-малко, каза още Масурски.

Близо 10 000 социално слаби посещават от 1 октомври 134 обществени трапезарии в цялата страна. Услугата ще се извършва до 30 април догодина, като дейността се финансира от бюджета на социалното министерство. Право на услугата имат лица и семейства на месечно подпомагане; с доказана липса на доходи и без близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии; скитащи и бездомни.