527 лева – средна заплата в Добричко
527 лева – средна заплата в Добричко / Дарик Добрич

527 лева е средната работна заплата в Добричка област за третото тримесечие на 2010 г., съобщават от Териториалното статистическо бюро. Тя с 111 лева по-малка от тази за страната, но се е вдигнала с 8% спрямо първото тримесечие на годината. По-високи са възнагражденията в обществения сектор - средната заплата там е 590 срещу 499 лева в частния сектор. Спрямо края на 2009 г., фирмите плащат повече с 2,6%, а в администрациите и ведомствата продължава тенденцията за намаление и то е с 3%.

Най-много пари получават заетите в икономически дейности "производство и разпределение на електрическа и топлина енергия и на газообразни горива", "финансови и застрахователни дейности", "държавно управление". В основните за региона браншове - селско стопанство и туризъм, заплатите съответно са 599 и 514 лева. Най-ниски са възнагражденията в отрасъл "административни и спомагателни дейности" - 366 лева.

Спрямо предишните три месеца, Добрич се е изкачил от 14-о на 13-о място в класацията на градовете в България, отбелязват още от Бюрото. Срещу най-много пари традиционно се разписват в столицата, областите Враца, Стара Загора и Варна.

Наетите на работа в областта за периода са 36 237. Те са по-малко с 11% спрямо последното тримесечие на 2009 г., но са с 4% повече спрямо първото на 2010-а. През юли, август и септември най-много работещи са освободени в секторите "хотелиерство и ресторантьорство" и "търговия и ремонт на автомобили". Най-голямо е намалението на наетите в строителството - 29%, финансовите и застрахователни дейности - 22%, а при недвижимите имоти броят на работещите е спаднал близо 3 пъти.