50 командировани полицаи ще патрулират в курортите в Добричко през лятото
50 командировани полицаи ще патрулират в курортите в Добричко през лятото / DarikNews.bg, архив, Дарик Варна
Неохраняемите плажове в област Добрич са 17
Към 31 март т.г. на територията на област Добрич има 17 неохраняеми морски плажа, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с бранша във Варна преди началото на активния туристически сезон.
 
„Надявам се, че до края на месеца ще бъдат подписани договорите за отдаване под наем за 3 от тях“, допълва Ангелкова.
 
В срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметове на общини от областта, МВР, НАП и РЗИ.
 
Във връзка с контрола върху дейността на концесионери и наематели министър Ангелкова акцентира, че Министерството на туризма ще следи стриктно да не се поставят незаконни обекти на територията на морските плажове. Вече са факт първите действия за премахването на такива.
 
По време на срещата представителите на контролните органи са информирали министър Николина Ангелкова, че вече са предприели всички мерки, за да се гарантират сигурността и спокойствието на туристите и да се осигури нормалното протичане на летния сезон. Министърът посочи, че около 141 полицаи ще бъдат командировани на територията на Варна, а в област Добрич 50 полицейски служители.
 
Министерството на туризма се е обърнало към концесионерите и наемателите на плажовете, които да окажат съдействие на органите на реда и да съдействат плажовете да бъдат осветени. Николина Ангелкова посочи, че има поет ангажимент от тяхна страна, като някои от най-посещаваните плажове ще бъдат осветени още това лято. Ангелкова допълни, че това ще подпомогне допълнително за разкриването на различни видове престъпления.
 
Николина Ангелкова подчерта, че и това лято очакванията са за много добър сезон. Тя бе категорична, че Министерството на туризма ще  следи стриктно за  спазването на Закона за туризма.  По думите й това лято, по примера на миналия сезон, ще има мобилни групи на плажовете, които да осъществяват контрол, така че да няма неправомерни действия. По време на срещата стана ясно, че се води регистър на подадените сигнали за нарушения, на които се отговаря своевременно.
 
„Мога да гарантирам, че мерките, предприети още при встъпването ми в длъжност, няма да позволят да имаме проблеми през летния сезон“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.
 
Коментирана бе и темата за център за квалификация и преквалификация, който да бъде създаден към Министерството на туризма. В тази връзка министърът на туризма каза, че в момента се работи по концепцията как този център да функционира. Тя добави, че добрият пример във Франция, Испания показва, че такъв тип обучение стимулира хората, които са на изпълнителски позиции да се развиват в сектор туризъм. Това всъщност е дългосрочно решение на проблема.