50 % по-малко мляко се изкупува в региона
50 % по-малко мляко се изкупува в региона / netinfo

Има сериозни проблеми с изкупуването на мляко в региона, заяви за Дарик изпълнителният директор на регионалната асоциация на млекопроизводителите Ангел Йонов. По думите му млекопреработвателните фирми изкупуват около 50% по-малко суровина.

Едновременно с това изкупните цени на млякото са паднали с 20 -25 % и се движат между 40-50 стотинки за литър, допълни Йонов.

Ситуацията се отразява най-тежко на малките ферми, в които се отглеждат до 10 животни, тъй като те не отговарят и на условията за получаване на субсидии. Има реална опасност малките фермери да ликвидират животните си и да се насочат към друго препитание.

 

Проблемите в млечния сектор могат да доведат до драстично намаляване на поголовието, алармира  Йонов. Той заяви, че не бива да се допуска намаляване на броя на кравите с още  15-20 %. Ако това стане поголовието ще падне под минимума и възстановяването му ще бъде невъзможно, каза Йонов.  

 

Управителният съвет на националната асоциация на млекопроизводителите е одобрила около 10 мерки за спасяване на млечния сектор, които са изпратени до Министерството на земеделието, Министерския съвет и Народното събрание. От асоциацията изчакват реакцията на управляващите до края на месеца, след което са готови да преминат и към национални протести.