50 души от Добричко ще се включат в митинга на КНСБ
50 души от Добричко ще се включат в митинга на КНСБ / Дарик Добрич

50 души от Добричка област ще се включат в утрешния протестен митинг, организиран от КНСБ в столицата, съобщи регионалният председател на синдикатите Гинка Василева. Най-голямата група - 20 човека, ще бъде от работещи в Държавния земеделски институт в Генерал Тошево, които протестират срещу недофинансирането на Селскостопанска академия, което може да доведе до съкращения в научния институт. Ще има синдикалисти и от "Напоителни системи", и сферите на образованието и културата, каза Василева.

Шествието ще потегли в 11.00 ч. от пл."Македония", ще премине през пл."Света Неделя" и Министерство на здравеопазването, където ще бъде връчена декларация с несъгласие с бюджета за 2014 г. на НЗОК. След това протестиращите ще внесат декларация и до премиера - в Министерски съвет. Финалът на шествието ще бъде пред Народното събрание, където ще се депозира декларация до председателя Михаил Миков.

В бюджет'2014 на страната, КНСБ приема заложените ръст на БВП, на данъчно-осигурителните приходи, мерките за увеличаване на данъчната събираемост, увеличението на минималната работна заплата, "замразяването" на възрастта за пенсиониране, увеличаването на годишната квота ваучери за работническо хранене.
Синдикатите обаче категорично не са съгласни и протестират срещу неизползването на възможностите на макрорамката на бюджета; липсата на мерки за оздравяване на НЕК, БДЖ и Български пощи; за не по-малко от 10% увеличение на заплатите в бюджетната сфера, но и за оптимизация на администрацията. В КНСБ не са доволни и от връщането на средствата за финансиране на активни мерки на пазара на труда на по-ниски нива и продължаващата политика за поддържане на огромни дефицити във фондовете на Държавното обществено осигуряване. Те искат и освен увеличение на средствата за социални плащания и политики към ползвателите им. Не са достатъчни според синдикатите и мерките по актуализиране на единните разходни стандарти.

С протеста си утре в София, от КНСБ заявяват своето неодобрение на проекта за Закон за държавния бюджет за 2014 година.