5.5 млн. лева ще дава Добрич за чистота през 2011 г.
5.5 млн. лева ще дава Добрич за чистота през 2011 г. / Дарик Добрич
5.5 млн. лева ще дава Добрич за чистота през 2011 г.
36431
5.5 млн. лева ще дава Добрич за чистота през 2011 г.
5.5 млн. лева ще дава Добрич за чистота през 2011 г.
  • 5.5 млн. лева ще дава Добрич за чистота през 2011 г.
  • 5.5 млн. лева ще дава Добрич за чистота през 2011 г.

План-сметката за дейност "Чистота" на Добрич за 2011 г. бе приета след бурни дебати от Общинския съвет на днешното му редовно заседание. Тя възлиза на 5 516 165 лева. В дейността влизат три вида поддръжка: осигуряване на съдове за съхранение на битовите отпадъци, тяхното събиране и извозване до депа и инсталации за обезвреждането им; проучване, изграждане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата и съоръженията; както и почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване.

Опозицията нападна кмета, че в план-сметката има няколко направления на завишени без причина разходи, които не са обсъждани в Общинския съвет. Атанас Атанасов от "Атака" предложи докладната да отпадне от това заседание, като за следващото, кметът да даде повече яснота, но това предложение бе отхвърлено от мнозинството. След дебатите Детелина Николова обеща на съветника да отговори писмено на всичките му питания.

Кметът обясни на съветниците, че завишените разходи за чистота се дължат основно на новите европейски изисквания за обезвреждане на отпадъците, които предвиждат през 2020 г. тяхното изгаряне, както и на повишената минимална работна заплата. Николова обясни подробно проблемите с депото в село Богдан, което приема над два пъти повече от боклука, който е регламентирано да обслужва, което означава, че срокът за експлоатацията му ще се съкрати от 6.5 на максимум 4 години. Тя смята, че ако има и най-малки спънки при изграждането на новата клетка в село Стожер, като съдебни процедури например, е възможно област Добрич да търпи санкции в бъдеще. Контролните органи на РИОСВ Варна са при нас 3 пъти месечно, съобщи кметът, и ще ни налагат глоби, щом това се налага, както стана преди месец, когато Добрич замириса заради липсата на 3 см запръстяване върху отпадъците в депото в Богдан.

Чуйте обясненията на Детелина Николова в аудио 1.

Съветникът от БСП Деян Дяков упрекна администрацията и в лошо почистване на добричките улици след падналия в петък сняг, като дейността отново е в ръцете на фирмата "А.С.А. България". Той даде пример с други общини, които поставят свои служители в машините на поддържащите чистотата фирми, за да инспектират дейностите.

На упреците на съветника отговори дадоха зам.-кметът Пламен Ганчев и кмета Детелина Николова - чуйте ги във файл 2.