5 години затвор за убит на пътя работник на ремонтна фирма
5 години затвор за убит на пътя работник на ремонтна фирма / Дарик Добрич

Пет години лишаване от свобода определи Окръжен съд - Добрич за 32-годишния Слави С. от село Равнец, община Генерал Тошево. Той е признат за виновен в причиняване по непредпазливост на смъртта на 33-годишен софиянец. Наказанието следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Слави С. ще изтърпи първо и отделно и отложено наказание 3 месеца лишаване от свобода по присъда на Районен съд - Добрич.

Софиянецът е загинал в катастрофа, станала сутринта на 3 декември 2010 г. по пътя Добрич-Генерал Тошево. Слави С. управлявал лек автомобил „Опел Вектра" в пияно състояние. Колата е собственост на негов съселянин, който пътувал заедно с него. По пътя в този момент била въведена временна организация поради ремонт и максимално разрешената скорост за движение била 40 км/час. Работници на „Пътно строителство" АД и на „Пътприбор" ООД измервали равнинността. Настилката била хлъзгава, а видимостта намалена на 200 - 210 метра.

Слави С. управлявал колата с висока скорост. Приближили с 98,89 км/час спрени пред тях 3 коли - „Форд Транзит конект", „Форд транзит" и „Деу Тико", които обаче шофьорът не видял. Той минал покрай „Тикото", ударил „Форд Транзит", блъснал и повредил необратимо уред планограф, след което ударил в левия крак 33-годишния служител на „Пътприбор" ООД. Мъжът паднал върху капака и предното стъкло на „Опела", след което изхвърчал на 15-20 м, приземявайки се на банкета.

Отвели пострадалия с линейка в болницата в Добрич, но той починал. Кръвна проба показала концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 2,13 на хиляда. Той е направил катастрофата край Генерал Тошево в изпитателния срок на условно осъждане от 2008 г. за управление на автомобил с алкохол в кръвта. Мъжът има начално образование, семеен е, безработен, не притежава свидетелство за управление на автомобил.

Съдът го оправда по повдигнатото обвинение за причинени значителни имуществени вреди на собственика на автомобила, на „Пътно строителство" АД и на „Пътприбор" ООД в общ размер 5 619 лева.