491 добруджанци декларираха доходите си по електронен път
491 добруджанци декларираха доходите си по електронен път / Дарик Добрич - архив

1442 са постъпилите годишни декларации от физически лица до момента в офиса на НАП в Добрич. 491 от тях са подадени с електронен подпис и персонален идентификационен код /ПИК/, съобщиха от приходната агенция.

От местния офис на Агенцията напомнят на гражданите, които трябва да декларират доходи от извънтрудови правоотношения за изминалата година, че могат да се възползват от възможността да декларират и чрез декларация с баркод.  Декларацията с баркод е достъпна на електронната страница на НАП. Тя е електронно копие на подоходната декларация за 2014 г. и може да бъде попълнена на компютър, като не се изисква електронен подпис.

След като се попълни електронно, декларацията трябва да се разпечата на принтер и да се подпише собственоръчно. При разпечатването на декларацията се генерира баркод, който съдържа цялата попълнена информация и позволява данните да бъдат заредени в системата на НАП при сканиране и без човешка намеса.

Подаването на декларацията става по начина, по който се подават и обикновените декларации - с изпращане по пощата или  на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП Добрич. 1602 добруджанци са предпочели да декларират доходите си през данъчната кампания на изминалата 2014 година, като са използвали електронната форма на годишната декларация с баркод.

 

Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ще ползва и отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април, дължимия по декларацията данък, допълват още от НАП