49 лева средна сметка за ток през януари
49 лева средна сметка за ток през януари / Дарик Добрич

64% от битовите потребители на електроенергия в Североизточна България имат сметка за ток под 49 лева за месец януари. Това са 691 374 домакинства в областите Варна, Добрич, Шумен,Търговище, Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра, съобщават от дружеството "Енерго-про".
Други 19% имат сметки на стойност от 40 до 100 лева, а останалите 17% са консумирали електроенергия за повече от 100 лева.

В резултат на рязкото понижение на температурите обаче в края на януари, потреблението на електроенергия в Североизточна България значително е нараснало. За периода 25-27 януари от компанията регистрират средно 22% ръст на консумацията спрямо предходната седмица. При по-голямата част от клиентите това ще се отрази в следващата сметка - за февруари, която се плаща през март.

И тази година електроразпределителното дружество стартира кампанията "Енерго прозрачност", която включва анализ на потреблението на клиенти, които имат по-високи сметки от обичайните за периода. Специалисти на компанията ще извършат проверка на показанията и точността на електромерите на тези клиенти в тяхно присъствие.

В рамките на друга кампания - „В услуга на клиента", която стартира във връзка със Световния ден на потребителя - 15 март, ще се проведат три инициативи. Първата е създаване на мобилен изнесен офис, който ще работи по график в по-малките населени места, където няма постоянни центрове за обслужване на клиенти. Втората е новата услуга „Енергиен консултант", която се предлага в центровете за обслужване на клиенти за индивидуална консултация за подобряване на енергийната ефективност. Третата инициатива е организирането на „Приемен ден на ръководството" на компанията - срещи с клиенти по график в различни градове на Североизточна България. Графиците са обявени на интернет страницата на дружеството.