45% са отличниците в добричките училища
45% са отличниците в добричките училища / Дарик Добрич, архив

237 са отличниците от общо 1000 абитуриенти в Добрич, които завършват общинските и държавни училища, съобщи шефът на отдел „Образование и култура” Нейчо Нейчев.

От общо 8573 ученици от 1 до 12 клас отличниците са 3865, или 45%. В сравнение с миналата година, децата с отличен успех над 5.50 сега са с 2,5 на сто повече. Обичайно най-висока успеваемост е регистрирана в началния курс – 73% отличници, при децата от 5 до 8 клас те са 28%, а в горния курс – 29%. Най-много отличници има в езиковата, природо-математическата и финансово-стопанската гимназия, както и в СОУ”П.Р.Славейков”.

Баловете на зрелостниците в Добрич са насрочени за 24, 25 и 26 май и ще се състоят в три ресторанта в центъра на града – „Албена” /във ВУМК/, „България” и „Добруджа”. Миналата седмица е направен традиционният инструктаж на директорите на учебни заведения с ОД на МВР за охрана на купоните, като вътре и около заведенията ще присъстват цивилни полицаи и в залите няма да се допускат външни хора. През последните години по време на баловете не е имало инциденти, заяви Нейчев.

На тържествено събрание по повод 24 май, тази вечер петима педагози и един директор на учебно заведение ще получат плакети от кмета на Добрич за принос в развитието на образованието в града. Три училища – ЦДГ №8, ЦДГ №10 и СОУ”Димитър Талев” са отличени във връзка с годишнини от създаването им. На други 19 учители ще бъдат връчени почетни грамоти. Това ще стане утре при откриването на традиционната изложба на художниците-педагози, която ще бъде експонирана в Художествената галерия за 4-та година.

Върви кампанията за записване на деца в първа група на целодневните детски градини, съобщи още Нейчо Нейчев. Тя ще приключи в края на май, като до момента 620 деца са заявили желание да бъдат записани в ЦДГ. През летните месеци в забавачките ще бъдат направени ремонти за около 150 000 лева, предвидени в програмата за капиталови разходи на общината.