42 доклада на Националната научна конференция за Йордан Йовков
42 доклада на Националната научна конференция за Йордан Йовков / РИМ - Добрич

Поредната Национална научна конференция, посветена на писателя Йордан Йовков, ще се състои в Добрич. Мотото на събитието е "Йордан Йовков - мъдрият мълчаливец на българската литература". Такива научни форуми се провеждат в Добрич веднъж на пет години. Организатори са Общината и Регионалния исторически музей, със съдействието на Общината и Историческия музей в Генерал Тошево.

Конференцията ще продължи два дни - 29 и 30 септември, в Дом-паметник "Йордан Йовков". Сред лекторите са учени, преподаватели и писатели като акад. Иван Радев, проф. Цветан Ракьовски, проф. Михаил Неделчев, проф. Светлозар Игов, проф. Диана Иванова, проф. дфн Антония Велкова-Гайдаржиева, доц. д-р Пламен Антов, Атанас Цонков, носител на отличието за изследване на Йовковото наследство, Марин Кадиев - председател на Съюза на независимите писатели, Рада Въртунинска, Атанас Пеев, началникът на Регионалния инспекторат по образование в Добрич Христо Боев, специалисти от добричкия музей и др..

Техните изследвания са посветени на творчеството и живота на Йордан Йовков. Ще се говори за чифликчийството през погледа на Йовков, Яворов, Ивайло Петров, Вазов и Емилиян Станев; за последните думи на писателя; за неговите потомци в Добруджа; за поетичните му опити; за етническата толерантност, мълчанието и границите. Някои доклади са посветени на паралели - между Йовков и Пушкин, Михаил Садовяну, Константин Петканов. В конферецнията ще вземе участие и Анна Гаспарето - кандидат-докторант от Венеция. Тя ще представи работата си "Йордан Йовков и италианските фолклорни изследвания: интересът към българската народна култура в началото на 1900 г."

Във втория ден на конференция е предвидена разходка до село Красен, където гостите ще посетят Филиповата кръчма, обновената музейна експозиция за писателя и старата прогимназия, където той е учителствал от 1907 до 1912 година.