40-то юбилейно издание на събора в Дебрене
40-то юбилейно издание на събора в Дебрене / netinfo
40-тото  юбилейно издание на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” ще се проведе в събота. По традиция съборът се организира край село Дебрене по повод празника на община Добричка.

Над 2 500 участника се включват в юбилейното издание на събора, който има конкурсен характер. Участие в него са заявили певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания. В надпреварата се включват инструментални, певчески и танцови състави, както и групи, пресъздаващи народни обичаи. Наградите се осигуряват от община Добричка.

Участниците ще се представят на 5 естради. Изпълненията на всяка от тях ще продължат по близо 7 часа. Във фолклорния празник се включват състави от Троян, Димитровград, Симеоновград, Бяла, Златарица, Смядово, Нови Пазар, Провадия, Сливо Поле, Никола Козлево, Аксаково, Кайнарджа, Вълчи дол. По традиция на събора в Дебрене ще се представят и всички общини от Добричка област.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури, в което са поканени проф. Петър Ангелов и доц. Йорданка Неделчева от Варна  и други изтъкнати добруджански фолклористи, етнографи и хореографи.

За трета поредна година фолклорният събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” е включен в Националния културен календар на България.

Съборът е възникнал през пролетните дни на 1968 г. , припомнят от община Добричка. Тогава за първи път в местността "Сламата" край Дебрене са се събрали жителите на село Стожер и съседните села. В първите няколко години съборът се провежда като надпяване "В прослава на хайдутството". Самата местност край Дебрене е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му.

През 1976 година на събора край с. Дебрене са явяват изпълнители от целия бивш окръг, а комисия определя най-добрите, които представят Добруджанския автентичен фолклор на ІІІ – я Национален събор в Копривщица. Така съборът край Дебрене се утвърждава, като предварителен етап от Националния събор на всяка 5-та година.