4 изборни дела отиват във Върховния административен съд
4 изборни дела отиват във Върховния административен съд / Дарик Добрич

След местните избори в Административен съд Добрич са постъпили общо 18 жалби. По всички тях са образувани дела. 12 са приключили с решение, две са прекратени. Четири жалби са групирани към други дела в едно производство. Това съобщи пред Дарик председателят на Административния съд Светлана Борисова. В сравнение с местните избори преди 4 години сега делата са били с 3-4 повече.

Като основен проблем при делата Борисова посочи непознаването от жалбоподателите на новия изборен кодекс в неговата цялост. Магистратите са установили, че тогава, когато е трябвало представители на партии и кандидати за кметове да защитават правата си в хода на самия изборен процес, те не са знаели как да процедират.

От дванайсетте постановени решения на добричкото съдилище четири са обжалвани и ще бъдат разгледани от Върховния административен съд, който е втора и последна инстанция. Това според Борисова е добър атестат за работата на съда. Обжалвани са решенията по делата за избор на общински съветници в Добрич по жалба на ПП"Атака" и в Балчик по жалба на БСП, както и две решения за избор на кметове - на с.Овчарово и с.Стражица.

Оспорени бяха изборите за общински съветници в общо 4 общини - Добрич, Балчик, Крушари и Шабла, съобщи още Борисова. Последните решения на Административния съд по изборите излязоха на 21 ноември, като делата са разгледани в законово установения 14-дневен срок. Не са били констатирани драстични нарушения в решенията на общинските избирателни комисии.

Административен съд Добрич ще има нова сграда в края на 2012-а или началото на 2013 година. Предстои ремонт на бившата сграда на банка „Хеброс" до летния театър. Наскоро е станало ясно, че парите за реконструкцията в размер на около 1,1 млн.лева са включени в бюджета за следващата година на Министерството на правосъдието. Сградата е закупена от ведомството още през 2008 година.

„Много е добре да има местен омбудсман - защитник на правата на гражданите по отношение на институциите, който да бъде посредник при решаване на проблемите, преди те да стигнат до съда. Това трябва да бъде човек с голям опит и влияние и жителите на Добрич трябва да имат доверие в него", коментира още Светлана Борисова.