384 екипа на Енергото работят по аварии
384 екипа на Енергото работят по аварии / Дарик Добрич

Обилният снеговалеж, придружен със силен вятър и обледенявания, предизвика повреди по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Към 11.00 часа днес без електрозахранване са около 490 населени места в областите Добрич, Силистра, Търговище, Разград, Русе, Шумен, Габрово, Варна и Велико Търново. Най-усложнена е обстановката в Добричко и Силистренско.

Всички 384 аварийни екипа на "Енерго-про" Мрежи са мобилизирани за отстраняване на възникналите повреди. Работата им обаче е силно затруднена от изключително тежката метеорологична обстановка в Североизточна България, която в отделни райони продължава да се усложнява.

Заради затворени участъци от пътната мрежа отчетниците на компанията няма да могат да отчетат по график консумираната електрическа енергия на част от клиентите. Показанията на тези електромери ще бъдат отчетени в първия възможен момент след нормализиране на обстановката.

Ръководството на компанията е в постоянна връзка с областните и общинските щабове за защита при бедствия за синхронизиране на действията. Ще бъде пренасочен допълнителен ресурс към районите с най-голям брой повреди. Денонощният телефонен център 0700 1 61 61 е в готовност да поеме по-високото натоварване.