3527 здравноосигурени смениха личния си лекар
3527 здравноосигурени смениха личния си лекар / netinfo

3527 здравноосигурени лица в Добричка област избраха през месец юни нов семеен лекар. Това е с 40 души повече от последната смяна през м. декември, 2007 година, когато избралите нов личен лекар бяха 3487. Личните предпочитания и недоволство от оказваната медицинска помощ са най-общо причините хората да насочат избора си към друг общопрактикуващ лекар, коментират от Здравната каса.

От 1-ви юли 2008 година размерът на потребителската такса се промени за лицата, навършили 60 години за жените и 63 години – за мъжете, припомнят от РЗОК. За всяко посещение при семеен лекар и стоматолог пациентите от тази възрастова група плащат сумата от 1 лев.

Няма промяна в размера на потребителската такса в лечебните заведения за болнична помощ. За всеки ден лечение здравноосигурените граждани плащат по 2% от минималната работна заплата - т.е. 4,40 лв., но за не повече от 10 дни годишно. При лечение в болнично заведение повече от 10 дни в рамките на една година, пациентът не плаща потребителска такса след 10-тия ден.