Директорът на КЦ Двореца Жени Михайлова /вляво/ и двигателят на проекта Жасмина Щалдер
Директорът на КЦ Двореца Жени Михайлова /вляво/ и двигателят на проекта Жасмина Щалдер / Дарик Добрич
За първи път в кампуса ще има майсторски клас по оперно пеене
За шести път Културен институт „Двореца” е домакин на международния музикален  фестивал  "Music Campus Balchik". 

Тази година в творческия лагер се включват 33 млади музиканти от България, Австрия, Полша, Финландия, Словакия, Хърватия и Белгия. Техни наставници в следващите дни ще бъдат утвърдени майстори на класическата музика.

За първи път в рамките на фестивала ще се поведе майсторски клас по оперно пеене, който ще се ръководи от Ирина Гавриловичи, преподавател във Виена. В групата ще се обучават 10 млади певци. Другите класове са по виола, чело и цигулка.

На 1 септември в "Двореца" започва Мюзик кампус

Арт директор на музикалния форум отново е цигуларят  Александру  Гавриловичи от Берн, Швейцария. За първи път в Мюзик кампус ще преподават Tuula Hallstrom от Финландия /оперно пеене/, Marc Tooten от Холандия, преподавател в Маастрихт /виола/ и Karel Boeschoten от Швейцария /чело/.

Концертите на майсторите и младите музиканти по традиция ще привлекат ценители в Каменната зала на Двореца. Входът е свободен, началото е от 20 часа.
На 6 септември ще се представят преподавателите. На 7 и 9 септември са концертите на студентите. На 8 септември е галата на класа по оперно пеене.

Сред акцентите на програмата ще бъде сформираният камерен оркестър от студентите по струнни инстументи. В заключителния концерт на 9 септември ще звучат произведения от Чайковски, Менделсон и нова творба на Karel Boeschoten. 
 
И тази година визуалният артист Стела Василева представя в Каменната зала арт инсталацията си  "Знаци на звука". За втора година сценографът Юлияна Найман ще се погрижи за творческото пространство в залата.

Този проект се провежда за пореден път под патронажа на сдружение "Култура край границата", както и с подкрепата на Държавен Културен Институт "Културен център "Двореца".