32 пожара с материални щети са станали през септември
32 пожара с материални щети са станали през септември / DarikNews.bg, архив

Общо 248 произшествия, свързани с пожари, са станали през месец септември, информираха от ОД на МВР-Добрич. 32 от тях са с материални загуби, а в 163 не е имало щети. Двама са пострадалите граждани при ПТП и една жена е била засегната от неправилно ползване на нагревателни уреди. Основната причина за пожарите с щети е небрежност при боравене с открит огън.

Само за последните 5 дни възникнаха 11 пожара със загуби и 48 в сухи треви и отпадъци. На 23 септември, в землището на с.Белгун, заради запалено стърнище е пламнало царевично поле, като са изпепелени 600 дка царевица. Същия ден в землището на с.Горица са изгорели 30 дка смесена гора и 300 дка царевица. В с.Карапелит пък се подпалил закрит сеновал и са изгорели 20 тона слама и 200 кв.м. покривна конструкция.

Заради запалване на стърнища могат да бъдат задимени и пътища, което би довело не само до затруднения в придвижването на МПС, но да предизвика възникване на пътнотранспортни произшествия, предупреждават от Пожарната.

Оттам напомнят собствениците и ползвателите на земеделски земи и техника да спазват всички изисквания на нормативните документи по пожарна безопасност и препоръките, дадени от компетентните органи.

Препоръчва се да се засили охраната на полетата, засети с царевица и слънчоглед и да се направят необходимите противопожарни ивици. Преди да влязат в полетата, механизаторите задължително трябва да направят преглед на техниката, която управляват.

Трябва да се съобразяват с правилата и всички граждани, които приготвят зимнина и използват открит огън, както и туристите, които боравят с пожароопасни уреди.