31 май - подходящ ден за отказване на цигарите
31 май - подходящ ден за отказване на цигарите / Dariknews.bg

31 май е обявен за Световен ден без тютюнев дим. Тази година темата е: „Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство", съобщават от РЗИ-Добрич.

Тютюнопушенето е силно разпространено в България, сочи статистиката. Ако през 1952 г. са пушили 13% от населението, то през 2007 г. това правят 45% или около 2,9 млн. души. Вредният навик е по-силно разпространен при мъжете - 52% от тях посягат към цигарите, срещу 38% при жените.

Данни от изследване в община Добрич през 2008 г. (по програма СИНДИ) показват, че над 40% от учениците пушат цигари. Над 60% от анкетираните изпушват дневно от 1 до 10 цигари; от 11 до 20 изпушва всяко трето момче и момиче.

От РЗИ канят всички желаещи днес да посетят кабинета за отказване от тютюнопушене
в институцията - на ул. "Кирил и Методий" № 57. Там те ще могат да разговарят с психолог-консултанта Дона Георгиева, както и ще могат да измерят съдържанието на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишания въздух с апарат Smoker lyzer.

През изтеклата седмица здравните специалисти са провели информационен ден с ученици на ОУ „Христо Смирненски"; два изнесени консултативни кабинета в гимназиите по аграрно стопанство и по ветеринарна медицина; семинар с медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване"; изнесен консултативен кабинет в Силистра. Проведени са и спортни мероприятия, съвместно с клубовете на непушача.