300 шофьори санкционирани за неправилно паркиране
300 шофьори санкционирани за неправилно паркиране / netinfo
Най-малко 20 души на ден се санкционират за неправомерно паркиране, каза пред Дарик шефът на КАТ – Добрич гл.инспектор Жулиан Минев. От началото на годината до сега за паркиране на нерегламентирани места са глобени над 300 шофьори. В зависимост от мястото, където неправилно е спрян автомобилът – пътен знак, пешеходна пътека, спирка или тротоар – глобите са в размер от 20 до 50 лева. Санкцията става 100 лева, ако при нарушението има опасност за пътно-транспортно произшествие.

От началото на годината до сега в региона са станали 39 тежки катастрофи, при които са загинали 7 души, а 44 са били ранени, сочат данните на КАТ. За същия период на 2007 година сериозните произшествия на пътя са били 48 с трима загинали и 56 ранени. Увеличава се бройката на неправоспособните шофьори, установени от органите на КАТ. Тази година те са били 148 при 113 за четирите месеца на миналата.

От 1 януари до момента полицаите са заловили 89 пияни водачи, като при 54 от тях е установен алкохол над 1,2 промила, което е престъпление по Наказателния кодекс. 888 души са хванати да шофират с превишена скорост само през последните четири месеца, съобщи още гл. инспектор Минев.

От КАТ апелират за повишено внимание при шофиране през предстоящите празнични дни. Препоръките са да се пътува през светлата част от деня, да не се тръгва с неизправни гуми, светлини, спирачни и обезопасителни системи, да не се правят компромиси с употребата на алкохол.