30% от пчелните семействата са загинали тази зима
30% от пчелните семействата са загинали тази зима / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Изтеклата зима бе изключително тежка за пчеларския бранш, смъртността при пчелите се е повишила. Това съобщи в Добрич председателят на Националната браншова организация "Български пчеларски съюз" Ганчо Ганев, който присъства на откриването на изложението "Пчеломания". Между 25 и 35% средно за страната са загиналите семейства, в някои райони достигат и до над 40%. Загубите са причинени от продължителния студ и от не достатъчни технологични умения на стопаните, коментира той. В съюза планират да проведат много дискусии върху климатичните промени от последните 20 години и влиянието им върху сектора. Ганев припомни също, че и след 2014 г. Европейският съюз не предвижда да въведе директни плащания за пчелари. 700 000 пчелни семейства има в България към момента, на 15 април ще се разбере точно какви са загубите.

Радостното е, че фермите се окрупняват, сподели още Ганчев в Добрич. 80% от всички семейства се отглеждат в стопанства с по 80-100 броя. Това, според него се е случило благодарение на двете програми в помощ на пчеларството. Все повече млади хора се насочват към този занаят в последните години, съобщиха също от Съюза.

6 853 тона мед е изнесла България през 2011 г.. Печалбата от него възлиза на 19 096 330 евро, каза още Ганев. Той подчерта, че "пчеларството е третото положително салдо на страната ни в износа". През 2010 г. износът е бил 8 540 тона, донесли на бранша 45 млн.лева. Изкупната цена на меда леко се е повишила в последните месеци и от 2.60 достига вече до 2.80 евро за килограм на външния пазар. На вътрешния крайната цена е 5.75 - 6.00 лева и се планира стабилизирането на тези нива, постигнато в последните 5-6 години, да се запази и тази година.

Ганев съобщи още, че загубите на пчели от отравяне със земеделски препарати са с 3% повече през миналата година. В тази посока Съюзът предприема въвеждане на щадящи препарати, които да бъдат препоръчвани в областните дирекции "Земеделие". Между 1 и 15 април, съвместно с Националната служба за растителна защита, ще бъдат проведени и обучения по темата с големи селскостопански производители.