25 стари коли разчистени от улиците на Добрич за година
25 стари коли разчистени от улиците на Добрич за година / DarikNews.bg

25 излезли от употреба коли са разчистени от улиците на Добрич през миналата година, съобщи за Дарик зам.-кметът арх. Пламен Ганчев. Изоставените автомобили са били установени при обход на общински инспектори или по сигнали на граждани. В 19 от случаите собствениците на описаните превозни средства доброволно са предприели действия по отстраняването им, три са вдигнати на площадка за разкомплектоване, за други три все още тече предупредителният срок за преместване.

Старите автомобили се премахват по правила, разписани в Общинската наредба за управление на отпадъците, посочи арх. Ганчев. Определена е комисия, съставена от общински служители и представители на КАТ, която следи за изоставени върху общински и държавни терени МПС.

На старите коли се залепват предупредителни стикери, които уведомяват техните ползвателите, че в тримесечен срок трябва да ги преместят. Ако това не се случи, частна фирма, с която община Добрич има сключен договор, премества колата в базата си, където тя престоява още 14 дни. При положение, че возилото не се потърси и в този срок частната фирма има право да пристъпи към неговото разкомплектоване.

Напоследък се забелязва увеличение на автомобилите, които не са в движение и престояват върху общински терени, коментира арх. Ганчев. Той поясни, че площадката на фирмата, която прибира излезлите от употреба коли, е лицензирана за тази дейност и се намира в промишлената зона на Добрич.

Със същата компания Общината има договор за сътрудничество и в областта на разделното събиране на електрическо и електронно оборудване. Арх. Ганчев припомни, че два пъти в годината – през пролетта и есента, на предварително обявени площадки се приемат излезли от употреба радиоапарати, телевизори, печки, бойлери, включително и мебели.

При ремонти на жилища строителните отпадъци трябва да се събират в здрави чували и да се поставят до контейнерите за смет. Установена е практиката веднъж седмично те да се извозват със специализиран автомобил.