25% от етажната собственост в Добрич още не е регистрирана
25% от етажната собственост в Добрич още не е регистрирана / Дарик Добрич

Община Добрич ще стартира кампания за регистрация на сградите в режим етажна собственост, чиито собственици не са поели инициатива за изпълнение на задълженията по Закона за управление на етажната собственост. На нерегистриралите се от общината ще бъде определен управител и касиер от списъка на собствениците или ползвателите, преди да изтече крайният срок - 26 юли т.г..

75% са регистрираните сгради в режим етажна собственост в Добрич, съобщават от общината. Градът е с добра резултатност на фона на общата за страната, коментират оттам. На регистрация подлежат живеещите в 2 000 сгради или входове.

Засега няма желаещи да се запишат като сдружение на собствениците, всички предпочитат по-лесния документално вариант на общото събрание, който обаче не позволява кандидатстване по общински и европейски програми за финансиране за обновяване на сградата, припомнят от общината. Няма райони или квартали в Добрич, откъдето да не са подадени заявления, навсякъде се отбелязва активност и тези 25% изоставащи не са струпани на едно място.

Образци на документите за регистрация на етажната собственост - заявление, книга на собствениците и др. се предлагат на сайта на община Добрич, както и в Центъра за услуги и информация. Стартът на кампанията за регистрация, извършвана от общинска администрация, ще бъде обявен допълнително, обясниха от пресслужбата.