24 630 търговци трябва да вземат удостоверения за пререгистрация
24 630 търговци трябва да вземат удостоверения за пререгистрация / Dariknews.bg

Над 1 000 фирми са взели удостоверения за пререгистрация по Закона за търговския регистър за последните два месеца и половина, съобщават от Добричкия окръжен съд. Преди юни това са правили по около 1 000 юридически лица месечно. Изоставането е значително, отбелязват от съда, и още 24 630 търговски субекти трябва да получат документа в краткото време до края на годината. Възможно е да възникнат опашки и да бъде затруднено обслужването на предприемачите.

От влизането в сила на настоящия Закон за търговския регистър в началото на 2008 г. до 7 септември 2010 Добричкият окръжен съд е издал 7 873 удостоверения за актуално състояние на Еднолични търговци, Дружества с ограничена отговорност, Акционерни дружества, Събирателни дружества и кооперации. Подадена от Агенцията по вписванията информация показва, че са пререгистрирани 6 484 фирми.

Дейността на непререгистрираните търговски дружества и кооперации ще се счита за прекратена от 1 януари 2011 г.. Всички извършени от тях разпоредителни сделки и действия с имущество след тази дата ще се приемат за нищожни. Те ще имат право да погасят на дължими суми към работници и служители и публични задължения. По действащия Закон за търговския регистър разноските за производството по ликвидация на търговците, пропусналите срока за пререгистрация - 31 декември 2010 г., ще бъде за тяхна сметка. Предвидено е, служебно назначените от Агенцията по вписванията ликвидатори да приключват производството в 6 месечен срок.

На интернет страницата на Министерство на правосъдието е публикуван проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър, който предвижда Агенцията по вписванията да оповести на електронната си страница Списък №1 - на непререгистрираните еднолични търговци и клонове на чуждестранни търговци и Списък № 2 - на търговски дружества и кооперации, които не са пререгистрирани в срока по закона. По този начин се цели да бъдат уведомени всички държавни учреждения, съдът, банките, Националната агенция по приходите и всички останали кредитори за прекратяването на търговеца.

От съда уточняват, че в Добричка област съществуват общо 38 513 фирми, кооперации и сдружения, регистрирани в периода от 1989 г. досега. На пререгистрация по приетия през 2006 г. Закон за търговския регистър подлежат 32 514 търговски субекти. Прекратени или заличени са 5 233 от регистрираните в Добричкия окръжен съд търговци. Без ангажименти по този закон са 777 регистрирани сдружения.