21 септември – Европейски ден без жертви на пътя
21 септември – Европейски ден без жертви на пътя / DarikNews.bg, архив

По предложение на европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ, на 21 септември се отбелязва Европейският ден без загинали на пътя и се провежда като полицейска операция под наименованието “EDWARD”.

По време на операцията  “EDWARD” ще има 24 – часово наблюдение, записващо в реално време събитията и “брояч” на деня, като всички произшествия с тежко ранени или с фатален край ще бъдат записвани и предоставяни онлайн на обществеността.

На всеки час информация ще се подава към ГД "Национална полиция", като всеки може да следи операцията на сайта на МВР. Според брояча на полицията към 8 часа на територията на страната са станали 2 ПТП с двама ранени.

От 11 часа на кръстовището на бул.Добруджа и ул.”Отец Паисий” в Добрич ще се състои съвместна акция на КАТ, СБА и сдружение „България Вита”.

РЗИ – Добрич също организира инициатива, като с група единайсетокласници и група деца от трети и четвърти клас от учебно заведение в Добрич ще се проведе обучение-игра  в градски парк “Свети Георги”, с раздаване  на здравно-образователни материали. С цел да се засили вниманието на хората върху безопасното движение по пътищата, възпитаници на училища в Добрич ще раздават здравно-образователни материали на оживени кръстовища. Ще се проведат беседи, методични дейности и подвижни игри с познавателен характер в учебните заведения на областта, с обсъждане на поведението на участниците в пътното движение.

Днес в Силистра и Дулово съвместна кампания ще проведат полицейски служители и активисти на БМЧК, а в Алфатар ще участват децата, завършили Детска полицейска академия. Те ще призовават участниците в движението към отговорно поведение и ще раздават превантивни материали с основни съвети за безопасно поведение на пътя.

През първите осем месеца на 2016 г. в Силистренска област са регистрирани 256 пътнотранспортни произшествия, 83 от които тежки. Загинали са 12 и са ранени 110 души. За същия период на 2015 г. броят на пътните инциденти е 291, от които 82 тежки.Загинали са 13, а ранените са 109.