207 кражби са станали през 2013 г. в общините Добричка и Крушари
207 кражби са станали през 2013 г. в общините Добричка и Крушари / Дарик Добрич

По-висока разкриваемост на престъпленията регистрират от Второ районно управление "Полиция" Добрич, което обслужва 87 села в общините Добричка и Крушари с население 26 500 души. През 2013 г. в районното управление са заведени 428 материала, от които 295 са разследвани, съобщава директорът - гл.инспектор Иван Иванов. Те са с 10 повече от тези през 2012 г., като разкриваемостта е 44%.

Няма регистрирани случаи на убийство или опит за убийство, сочи докладът на Иванов, но има едно изнасилване и едно блудство с малолетна, които са разкрити. Регистрирани са три грабежа, като в единия пострадалият е загинал. Тези престъпления са увеличени в сравнение с 2012 г., поради тежкото икономическо положение и липсата на работа по селата, казва Иванов.

Станалите през миналата година кражби в общините Добричка и Крушари са 207, като 34% са разкрити. Обират се предимно домове и вили, които не се обитават продължително време. Посяга се и на селскостопанска продукция и животни. Проблем за полицията са гастролиращите крадци, които трудно се установяват. Заловени са 148 души, извършили посегателства върху собственост, от тях 137 са мъже, има и трима непълнолетни и един чужденец. Сред другите регистрирани престъпления са три кражби на автомобили и два палежа.

Докладът на началника съобщава и за три измами, извършени през годината. Те са телефонни, по схемата "пострадал близък". Регистрирани са 19 икономически престъпления, като преобладават тези в горското стопанство. За издирване през годината са обявени 101 души, открити са 32-ма, един от които е намереният мъртъв Борис Петров от село Одринци, изчезнал на 6 октомври 2013 г.

Сред отбелязаните от началника случаи в община Добричка през изтеклата година са кражба на над 4 000 лева от къща, собственост на рускиня, в Орлова Могила; въоръжено нападение, извършено от двама души в частен дом в Златия, които наранили собственичката с нож; грабеж с побой над самотножиеещ в Смолница, след който пострадалият починал. От него са взети мобилен телефон и пари.

В Детската педагогическа стая в района през годината са водени 39 малолетни и непълнолетни, като има завишение на регистрираните, сочи докладът. Сред проявите им са хулиганство в гробищния парк на село Подслон и палеж на националния флаг в ОУ "Д.Войников" в село Победа.

При контрола на пътния трафик на най-голямата по територия община в областта, има издадени наказания най-вече за превишена скорост - 1988, 81 за неправоспособност и 113 за липса на предпазни средства - последните бележат двойно увеличение в сравнение с 2012 г. Има двама засечени пияни шофьори.