200 души са санкционирани за неправилно паркиране в Добрич
200 души са санкционирани за неправилно паркиране в Добрич / Дарик Добрич

От началото на годината са санкционирани 200 души в Добрич за неправилно паркиране, съобщи Жулиян Минев - началник на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР. Те са по-малко от м.г., като причината е, че в края на 2014 г. са отрязани правомощията на служителите на "Охранителна полиция" за контрол по закона за движение пътищата, а тяхната помощ е била голяма, сподели началникът.

Проблемът с паркирането е доста сериозен в Добрич и тепърва ще става още по-голям, каза Минев. Ежедневно се работи по контрола, като служителите имат часови график с определени точки за наблюдение.

Проведени са срещи с общинското ръководство и са набелязани мерки, които да започнат да се изпълняват. Освен глобите, ефикасна, според "Пътна полиция", ще бъде нова организация на движение - обновяване на зоните за паркиране по основните булеварди, които са изчерпали своята функционалност, обособяване на паркинги, въвеждане на еднопосочно движение по някои улици. Мисли се също да се разшири ползването на скобите за блокиране на автомобилите, с които разполага общината, тъй като сега те се прилагат само в "Синя зона". В тази дейност вече може да се ползват и служители на "Охранителна полиция", които имат право да налагат санкции по общинската наредба за организация и безопасността на движение.

Минев напомни, че отскоро са повишени и глобите за паркиране в паркове, детски площадки, тротоари и пешеходни площи - от 50 до 200 лева.