20 добричлии вече са проявили интерес към санирането на жилищни сгради
20 добричлии вече са проявили интерес към санирането на жилищни сгради / Дарик Добрич

Започва приемът на документи за кандидатстване по проекта "Енергийно обновяване на българските домове". В Добрич заявления се приемат в Центъра за услуги и информация на община Добрич, понеже североизточният и северозападният район на страната останаха без избрани проектни мениджъри. Вече 20 души са проявили интерес към програмата, съобщи зам.-кметът по икономическо развитие Надежда Петкова. Те са пожелали да бъдат организирани посещения на експерти по време на техните събрания, за да се пояснят правилата за кандидатстване, уточни Петкова.

По проекта, който е пилотен за страната, ще бъдат обновени минимум 170-200 сгради, като съфинансирането е в размер на 50 процента, което е най-високото в Европа. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн.лева. Ще бъдат обхванати многофамилни жилищни сгради в 36 градски центрове, чието проектиране е започнало преди 26 април 1999 г. Освен дограма, ще бъде подменена и топлинната изолация на външни стени, покриви, ремонтирани вътрешните инсталации.

До финансиране ще бъдат допуснати само конструктивно устойчиви сгради. Високо квалифицирани специалисти ще направят техническо обследване на блоковете, ще изготвят технически паспорт и енергиен одит на сградите, одобрени за включване в проекта.

Извършеното досега саниране на многофамилни жилищни сгради от техните собственици, което отговаря на минимално изискуемия енергиен клас, ще бъде запазено. Вложените средства от гражданите ще бъдат приспаднати от размера на дължимия дял за съфинансиране на съответния собственик.

Ресурс от 13 млн. лв. ще бъде използван в подкрепа на собствениците за осигуряване при необходимост на нисколихвени заеми или банкови гаранции. Очаква се размерът на кредита да варира от 1000 до 5000 лева за жилище, като делът на собственика ще бъде фиксиран в зависимост от обновяването на всеки апартамент. Лихвата ще се определя от основния лихвен процент на БНБ плюс 6,5 процентни пункта. Погасяването на заема е разсрочено за десет години с 6-месечен гратисен период. Предвижда се в рамките на тази половин година сградата да бъде финализирана съобразно показателите за постигане на енергийна ефективност. Очаква се след реновирането сметките да се намалят и кредитът да се издължи в рамките на спестения ресурс.