2 години затвор за данъчно престъпление за 1 милион лева
2 години затвор за данъчно престъпление за 1 милион лева / netinfo

На 2 години затвор за данъчни престъпления бе осъден 53-годишният Илия Иванов от Генерал Тошево. Той е водил счетоводна отчетност с невярно съдържание като пълномощник на ЕТ „НИКО-99-П.М." в периода септември 1999 - юли 2000 година, с цел да осуети установяване на данъчни задължения в особено големи размери - 1 078 358 лева. В справки декларации по чл. 100 от ЗДДС, дневници за покупки и данъчни фактури, той невярно е документирал, че са получени описаните в тях стоки и е платен начисленият данък добавена стойност.

Иванов е наел счетоводител от Варна, който поискал касов апарат с фискална памет и кочани с фактури. В края на всеки данъчен период той му предавал за подпис справка - декларация и подсъдимият я носел в ТД на НАП - Добрич. Бившият счетоводител установил и предупредил, че предоставяните данни са неистински, но генералтошевският бизнесмен продължил да внася подготвените от варненеца справки-декларации до лятото на 2000 г.

От разпити на свидетели и със съдебно-счетоводни експертизи е  установено, че обвиняемият не е извършвал търговските сделки по 126 данъчни фактури, но независимо от това ги е включил в дневника за покупко-продажба на фирмата.

Илия Иванов заяви пред Добричкия окръжен съд, че е бил подведен и не е получил нито стотинка от държавата, затова желае да не бъде осъждан. Той е завършил средно образование, женен, не работи, към момента на извършване на деянието не е бил осъждан. Освен наказанието от 2 години затвор при първоначален общ режим, съдът му забрани да напуска пределите на страната. Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.