19-годишен тервелчанин ще бъде съден в Германия
19-годишен тервелчанин ще бъде съден в Германия / Дарик Добрич

19-годишният Емилиян А. от Тервел даде съгласие доброволно да бъде предаден на германските съдебни власти за провеждане на наказателно производство срещу него, съобщават от Добричкия окръжен съд. Младежът има три дни срок, в който може да се откаже от становището си, след което ще бъде екстрадиран в Германия.

Той ще бъде разследван от германските власти за престъпление, извършено на 26 декември 2009 г. Във вечерните часове, със съучастник посетили германски гражданин в дома му и по предварително уговорен план, в мазето на къщата, са го ударили няколко пъти силно с намерение за убийство и грабеж. В резултат на получената черепно-мозъчна травма, жертвата е починала. За тези престъпления немският Наказателен кодекс предвижда наказание доживотен затвор.

Младежът бе задържан от Добричкия окръжен съд на 19 март т.г. в изпълнение на Европейска заповед за арест от съда на германския град Кьолн. Той е неграмотен, не работи, не е женен.

Добричкият окръжен съд изиска днес от германските власти гаранции, че след изслушването му, Емилиян А. ще бъде върнат в България за изтърпяване на наказание, евентуално постановено от страна членка на ЕС. Съдебният състав разпореди да бъдат изготвени свидетелство за съдимост и справка, водят ли се досъдебни производство срещу младежа в България.