18 училища в Добричко ще имат нови директори
18 училища в Добричко ще имат нови директори / Дарик Добрич, архив

18 училища в Добричка област ще имат до края на месеца нови директори. Текат конкурси за длъжностите, 38 души са подали документи за явяване в тях, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование РИО/ - Петър Петров. До вчера се приемаха кандидатури, днес и утре комисия ще отсее тези, които имат право да се явят в конкурсите, след това те ще държат писмен тест, а преминалите го ги очаква интервю. Нови директори на 18-те училища се избират главно, защото досегашните са временно изпълняващи длъжността, поясни Петров. В селата Красен и Спасово са освободени работещи, които са били на изпитателен срок.

Търсят се директори за 2 държавни училища в Добрич - помощното "Петър Берон" и Професионалната гимназия по строителство и архитектура, както и за 16 общински - СОУ "Димитър Талев", Хуманитарната гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" и ОУ "Йордан Йовков" в Добрич, за 2 училища в община Каварна, 4 - в Генерал Тошево, 2 - в Балчик и 4 в община Добричка. Само в две от учебните заведения временните им директори не се явяват на изпит, за да получат поста за постоянно. В същото време повечето кандидати са подали документи за повече от 4 заведения.

Сред най-важните изисквания към явяващите се на конкурсите са да имат минимум 3 години педагогически стаж, да са комуникативни, да умеят да работят в екип и с деца, коментира за Дарик Петър Петров и сподели, че е очаквал повече конкуренти за постовете. Предимство при изпита ще бъдат уменията в сферата на мениджмънта, с оглед на боравенето с делегирани бюджети в образователната система в страната. Внимателно следим да няма дискриминация и конфликт на интереси, добави началникът на инспектората.

Резултатите от конкурсите ще станат ясни след 16 януари т.г. за общинските училища и след 25 януари - за държавните, тъй като интервютата за тях ще се провеждат в столицата.