1,8 млрд. лева  европейски средства са привлечени в Североизточен район през 2015 г.
1,8 млрд. лева европейски средства са привлечени в Североизточен район през 2015 г. / Дарик Добрич

941 европейски проекта на обща стойност 1,8 млрд. лева са изпълнявани на територията на Североизточен район през миналата година. Данните съобщи в Добрич секретарят на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район Петя Несторова по време на съвместно заседание на Съвета и Регионалния координационен комитет към него.

Цифрите обобщават данните за договорените и изплатени средства по програми от отминалия (2007-2013 г.) и от новия програмен период (2014 -2020 г.), съфинансирани от фондовете на Европейския съюз.

Договорите по 7-те основни оперативни програми за миналия програмен период са 887 за близо 1,2 млрд. лева. Стартиралите на територията на района проекти за настоящия период са 54, на стойност малко над 23 млн. лева. 32 от тях са по ОП „Развитие на човешките ресурси”, 9 по ОП „Иновации и конкурентоспособност” и 13 по ОП „Храни и основно материално подпомагане”.

Данните показват, че през 2015 г. се отчита намаление на броя на договорите в сравнение с предходната 2014 г. и едновременно с това увеличение на изплатените средства. Обяснението е, че пред 2015 г. приключва изпълнението на договори и проекти по оперативните програми за предишния планов период и започва изпълнението на сключени договори за новия програмен период.

Заседанието бе ръководено от областния управител на Добрич Детелина Николова, която е председател на Съвета с мандат от 1 януари до 30 юни т.г. За зам.-председател бе избран председателят на Общинския съвет в община Добричка Донко Марев.

Присъстващите на заседанието почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите на днешните терористични атаки в Брюксел. Те изразиха своята солидарност и подкрепа към белгийския народ чрез Съболезнователен адрес до Посолството на България в Белгия. В него остро и категорично се осъжда тероризма във всичките му форми и се изразява готовност заедно с всички европейски граждани, по най-убедителен начин, да бъде защитена европейската цивилизация и нейните ценности.