18 години  затвор за убийство на съсед
18 години затвор за убийство на съсед / Дарик Добрич

Наказание 18 години лишаване от свобода при строг затворнически режим получи 57-годишният Никола М. Ив. от село Стефаново, община Добричка за убийството на свой съсед, съобщават от Добричкия окръжен съд. Мъжът е признат за виновен в това, че на 14 срещу 15 февруари 2012 г. в село Стефаново умишлено е умъртвил 67-годишен мъж от същото село, като убийството е извършено по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост. Обвиняемият е осъден да плати по 10 000 лв. обезщетение на дъщерята и сина на пострадалия за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието. Съдът отхвърли исковете на двамата за разликата до 75 000 лв. като неоснователен.

От пресцентъра на съда припомнят, че според обвинителния акт подсъдимият и пострадалият били в близки отношения и почти ежедневно прекарвали времето си заедно. На 14 февруари миналата година те отново прекарали деня заедно. Около 18 часа съседи на 67-годишния мъж, които се връщали от празник в пенсионерския клуб, му извикали от улицата, за да го поздравят. Той се показал на вратата на приземния етаж на дома си и казал, че празнува с Никола Ив. В този момент според свидетели 56-годишният се появил до оградата на дома на пострадалия и заявил: ”Тук ще става меле.”

По данни на други свидетели подсъдимият се прибрал в дома си около 22.30 часа на 14 февруари. На следващия ден, около 14.00 часа той отишъл в кметството на село Стефаново и заявил пред служителка там, че пострадалият е заклан с брадва. От кметството уведомили органите на полицията и оперативно-следствена група извършила оглед на местопроизшествието. Тялото на 67-годишния било намерено в стая на приземния етаж на дома му на пода, в близост до масата и печката.

Според обясненията на подсъдимия той напуснал дома на пострадалия  около 17.00 часа на 14 февруари и се прибрал. На следващия ден излязъл около 09.30 ч. от дома си и отишъл при 67-годишния. Намерил го мъртъв на земята в дома му. Веднага се отправил към кметството, за да съобщи, но там не намерил никого. Затова се прибрал у дома си, а по-късно се върнал и съобщил.