/ DarikNews.bg, архив
Започна акцията на КАТ „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя!”
Както всяка година, и тази КАТ изпълнява акцията „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя!”. Тя започна на 1 септември и ще продължи до 30 октомври. В момента, във връзка с първия учебен ден, текат огледи в районите на училищата по отношение на сигнализацията с хоризонтална маркировка и пътни знаци, както и за обезопасеността на входовете на учебните заведения, посочи шефът на "Пътна полиция" -. Добрич, комисар Жулиян Минев. Провеждат се и срещи с училищните настоятелства и охранителните фирми.

На 17 септември в районите на всички училища ще има полицейско присъствие, което ще продължи през цялата учебна година. Ще се изнасят и беседи по пътна безопасност, като ще се започне с учениците от началните класове.

КАТ с ежедневни проверки за валидна "Гражданска отговорност"

Тежък летен сезон, с доста сериозни пътни инциденти отчитат от КАТ. Най-много тежки ПТП-та са станали през месец юли, когато на пътя в област Добрич са загинали 6 души. През август един човек е загубил живота си в катастрофа в областта.

Натоварено движение, лоши пътища и маркировка в Добричко, отчитат от КАТ

От началото на годината до сега загиналите са 17, а ранените - 113 в 98 тежки произшествия. За същия период на 2017 година има увеличение в броя на пътните инциденти с 5, загиналите са с четирима повече, а ранените – с 6 по-малко.

Над 70% от загиналите са т.н. самокатастрофирали - в дървета, стълбове, крайпътни съоръжения. Основната причина е висока скорост, често в съчетание с употреба на алкохол и наркотици и липса на правоспособност.