17 000 хектара са добруджанските гори
17 000 хектара са добруджанските гори / Дарик Добрич

17 000 хектара е територията на горите в Добруджа, съобщи в ефира на Дарик Цанко Николов - началник на Държавно горско стопанство - Добрич. В последните години се наблюдава задържане на нивото на незаконна сеч. През 2013 г. са разкрити 162-ма бракониери, конфискувани са 162 куб.метра дървесина, както и 7 автомобила, 7 коня, 13 каруци, моторни триони и брадви, с които са действали нарушителите. Незаконната сеч се извършва предимно през зимния сезон, около големите населени места в целия регион, каза Николов. Особено много случаи са засечени в районите на селата Карапелит и Стожер. Бракониерите действат най-често локално, единично, а не организирано, макар че има и няколко случая на нелегална търговия. Избират се дървета с диаметър 10-20 см, като бракониерите с моторни триони посягат и на по-големи. Санкциите за нарушителите варират между 100 и 2 000 лева.

В стопанството в Добрич работят 17 горски стражари. Помагат им лесничеите, служители на полицията, както и подвижната горска стража от Варна, съобщи Николов. Гражданите също са много бдителни за незаконна сеч и постоянно сигнализират в службата или на тел.112, добави той.

17 000 хектара са добруджанските гори
netinfo

В дните на Седмицата на гората - 7-13 април, ще бъдат залесени 100 декара в Добричко. В кампаниите по засаждане, с материал, осигурен от Горското, засега са заявили участие от Областна администрация, Младежкия център, Ротари клуб и Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. Те ще садят в местността Кобаклъка.

В Добруджа горите са особенно ценни, защото са малко, каза Николов - едва 12% от общата площ, като в страната делът е над 30%. Срещат се предимно цер и габър, преди години са залесени много ясен, акация и червен дъб. За последната година данните сочат, че в национален план горите се увеличават.