1560 деца учат в 21 училища в община Добричка
1560 деца учат в 21 училища в община Добричка / Дарик Добрич

В община Добричка започва публично обсъждане на Стратегия за развитието на образованието в периода 2013-2016 г. Работният вариант на документа е представен на последното заседание на Общинския съвет, съобщи зам.-кметът Гюлхан Вейсел. Предстои той да бъде обсъден във всички населени места на общината. Очаква се в дискусиите да се включат родители, учители, представители на училищните настоятелства. Направените по време на обсъждането конкретни предложения ще бъдат вписани в стратегията.

Планира се след окончателното приемане на документа да бъдат изготвени конкретни годишни програми за работа в образователната сфера, обясни Вейсел. Целта е да се повиши качеството на образованието в община Добричка, да се модернизира материално-техническата база, да се постигне по-добро привличане и задържане на децата в училище.

Сега в община Добричка има 21 училища, които се посещават от 1560 ученици. В селата работят 32 детски градини. Въпреки че в учебните заведения съществуват маломерни и слети паралелки, кметското ръководство не предвижда закриване на училища, посочи Вейсел. Опасенията са, че голяма част от родителите ще откажат да пращат децата си в учебно заведение извън населеното място, в което живеят.