154 проекта с европейски пари са осъществени в Добричка област през 2012 г.
154 проекта с европейски пари са осъществени в Добричка област през 2012 г. / Областна администрация Добрич

Общият размер на договорените средства по Оперативните програми в Североизточния район за 2012 г. възлиза на 1 432 617 994 лева, е било отчетено на заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район, съобщават от Областна администрация-Добрич. В заседанието, проведено в Областна администрация-Варна, участва и областният управител на Добрич Желязко Желязков.

Общият брой на сключените и изпълнявани през миналата година договори по Оперативните програми, съфинансирани от действащите финансови инструменти на ЕС за периода 2007-2013 г. е 627, показва още статистиката. Разпределението на изпълняваните проекти по области за 2012 г. е следното: в област Варна - 300, в област Добрич - 154, в област Търговище - 59, в област Шумен - 114. От общо 493 договора по 7-те оперативни програми, съфинансирани от ЕФРР, ЕСФ и КФ, през 2012 г. в Североизточен район успешно е приключило изпълнението на 182.

На срещата е била докладвана и обобщена информация за изработването на проектите на Областните стратегии  за развитие и на Общинските планове за развитие за периода 2014-2020 г. в Североизточен район, информираха още от Областна администрация-Добрич. Присъстващите са били запознати и с потенциала на Североизточен район за използване на геотермалната енергия и възможностите за реaлизиране на проекти за разработване на системи, ползващи термалния потенциал на подземните води. Подчертано е било ценовото предимство при използване на топлината на подземните води, пред  другите енергийни източници.

Представени са били 18 финансиращи организации, насочени в две направления -  постигане на енергийна ефективност и ВЕИ и екология, които подпомагат реализирането на подобни проекти. Сред участниците в заседанието са били представители на администрации на централно и местно ниво, граждански сдружения, академични институции и неправителствения сектор.