/ Дарик Добрич
ДГС-Добрич произвежда годишно 500 000 фиданки
Проверки на горските стражари през втората половина на декември са установили 7 нарушения в горите край Добрич, съобщи директорът на Държавно горско стопанство Добрич Цанко Николов. Конфискувани са 3 моторни триона и един лекотоварен автомобил, пълен с незаконно добити дърва.

През цялата 2018 година на територията на стопанството на нарушители са съставени близо 150 акта, иззети са 7 каруци, моторни и ръчни триони, брадви и други. Глобите за незаконна сеч са от 50 до 300 лв., а при рецидиви в сила влиза Наказателният кодекс.

Заловиха бракониер с два кубика дърва в Тервел

Местата с най-много нарушения са землищата на селата Стожер, Победа и Карапелит.  „Нарушителите са предимно бедни хора, които посягат на гората, за да се топлят. Половината от случаите обаче са за сеч с цел дървата да бъдат продадени, посочи Николов.

18 са горските стражари в ДГС-Добрич. Николов посочи, че някои от служителите са били обект на словесни атаки от страна на нарушители, но до физическа саморазправа не се е стигало.

Интензивни проверки в горите през празничните дни

Проверките в горите ще продължат активно и през януари и февруари.

През 2018 година са залесени 71 декара в района на с. Врачанци. Стопанството произвежда в разсадника си в местността „Дъбовете” около 500 000 фиданки годишно, най-често от видовете цер, липа, червен дъб и акация. Те се използват за залесяване, попълване на стари култури или се предоставят на други горски стопанства.

През тази година ще бъдат възстановени 12 дка полезащитни пояси, а общата новозалесена площ ще достигне 50 дка.