1413 души са потърсили справки за здравноосигурителния си статус
1413 души са потърсили справки за здравноосигурителния си статус / Дарик Добрич

В офиса на  НАП в Добрич са разкрити четири работни места за обслужване на клиенти, които подават декларации и правят справки, свързани със здравноосигурителния им статус, съобщи за Дарик директорът на офиса Стефан Стефанов. От началото на годината справки за  здравно-осигурителния си статус  са потърсили 1413 души.
  
Справките се правят във връзка с промените в здравното осигуряване, които влязоха в сила от 1 януари.

От тази година минималният доход, върху който се осигуряват самоосигуряващите се лица е 420 лева. Процентът за здравното осигуряване е 8%. Лица, които са трайно безработни дължат по 16,80 лв. за здравни осигуровки.

До десето число всеки месец хората, които се осигуряват сами, трябва да си плащат здравните вноски за предходния.  Освен това те трябва да подават  декларация, образец 7, която може да се изтегли от страницата на НАП - www.nap.bg, или да се получи от гишетата по места.

Наказателната санкция за физическо лице за неподадена декларация образец 7, е глоба от 500 до 1000 лв. за първо нарушение. Повторното се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. 
 
Прекъсват се здравноосигурителните права на самоосигуряващи се лица, ако те не са внесли повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Правата на лицето се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски.